CM15Pro, OpenRemote, Mochad ja Debian

En muista milloin viimeksi olen laittanut noin paljon sanoja lauseeseen, joka ei merkkaa yhtään mitään jos ei tiedä asiayhteyttä. No tässä tulee asiayhteys. Tovi takaperin tilasin Belgiasta Intellihomesta X10-taloautomaatiomoduleja. Sieltä tuli himmentimiä ja releitä. Sitten tilasin niitä muutaman lisää. Tässä nipussa sitten tuli tietokoneyksikkö (CM15PRO) ja pari pistorasiahimmennintä (LM12G).

Eilen sain aikaiseksi sen verran, että asensin iMaciin Indigon testiversion, kytkin pistorasiahimmentimet parin lampun taakse ja kompuutterimokkulan usb-jodolla iMaciin. Ja katso, siellä oli himmennettävää valoa. Tietokoneelta “näppärästi” nappia painamalla valo himmeni tai kirkastui, syttyi tai sammui kahdessa paikassa. Valtavaa taloautomaatiota, eikö? Pieni hakeminen ja Indigosta löytyi iPhone-applikaatio, jonka avulla saatoin tehdä saman sohvaperunana vessasta. Tajunnanräjäyttävä ahaa-elämys. Mikäli jossakin vaiheessa halvaannun osittain voin valomerkein olohuoneen valoja räpsyttelemällä pyytää vaimolta apua!

Yhtälössä oli pieni miinus. Indigo maksaa, Lite 90 dollaria ja Pro 180 dollaria. Minä kuitenkin olisin Pro-mies. Miinuksen toinen puolisko oli tämä iMac. Minulla on jo yksi kone, joka on koko ajan päällä. Miksi siis haluaisin toisen koneen päälle. Ei, softan tuli pyöriä linuxin, Debianin päällä. Google ystävänä kertoi, että Heyu olisi se open source softa, jota tulisi käyttää. Paitsi että Heyu ei tue CM15PRO:ta tai mitään muutakaan usb-väylään kytkettävää X10-kontrolleria. Paskempi homma.

Mochad to the rescue ja silleen

Raivoisa kuuklailu tuotti tuloksen, mochad tuli apuun. Kyseessä on TCP-väylässä kuunteleva ohjelma, joka osaa jutella CM15PRO:lle. Vai onkohan tuo läpi, joka tapauksessa X10-protokola on niin sanotusti hanskassa. Ja 10 minuuttia myöhemmin netcat lauloi tcp-väylään kryptisiä komentoja tyyliin pl a1 on. Ja kaikki näppärästi komentoriviltä.

Koko hommanhan olisi voinut jättää tähän ja nauttia vallan tunteesta kun iPhonella voin ssh:n yli ohjata nc:lla valoja. Pirun näppärää. Ei vaiskaan, kaikilla kodin elektroniikan käytettävyyteen vaikuttavilla asioilla pitää olla kohtalaisen korkea WAF-luku. Niinpä tarve on graafiselle käyttöliittymälle iPhoneen.

OpenRemote

Olen tavannut ihmisiä, jotka noin perusluonteeltaan ovat open source ajattelua vastaan. Kaikki on vapaa ja ilmainen paskaa ja kukaan muu ei saa hyötyä omasta työstä. Onneksi on myös niitä, jotka jakavat työkalut muille ja tekevät sen rahan muualla. No tässä tämä nillitys Open Sourcen mahtavuudesta.

Tarve oli graafiselle käyttöliittymälle iPhoneen. OpenRemote tarjoaa mahdollisuuden kustomoida oma käyttöliittymä. OpenRemote koostuu pilvessä toimivasta selainpohjaisesta Designer-ohjelmasta, omalla koneella (palvelimella) toimivasta Controllerista ja iPhonessa toimivasta asiakasohjelmasta. Ohjelmat ovat saatavilla myös Androidille ja iPadille. Ja joko mainitsin että kyseinen ohjelma on ilmainen.

Ohjelman käytöstä pitänee jossakin vaiheessa tehdä opas mutta ainakin tässä vaiheessa softa vaikuttaa todella näppärälle. Pilvessä toimiva Designer mahdollistaa sekä käyttöliittymän että toimintojen rakentamisen missä tahansa koneella ja palvelimella tarvitsee vain synkata profiili netistä. Kohtalaisen näppärää. Saman voi tehdä toki myös offlinenä, jolloin Designer antaa valmiin zippi-paketin jonka voi siirtää palvelimelle.

Loppufiilikset

Joku aikanaan sanoi, että java on vain pahaa. Ja tietyllä tapaa kyllä itsekin ajattelen samalla lailla. Mutta ehkä sen kautta saa aikaiseksi jotain hyvääkin, kuten tämän OpenRemoten. Todella nopean testauksen kautta sain aikaiseksi kahdella on/off-napilla ja liukusäätimellä varustetun karkean käyttöliittymän molemmille pistorasiamodulille. Valot pelaavat ja käyttöliittymän tekeminen on pienen opiskelun jälkeen aika yksinkertaista. Jos parempaa ei eteen tule niin tuolla pääsee taloautomaation kanssa alkuun ja vähän pidemmällekin. Nyt sitten vielä iPad ja ultimate home remote on lähempänä todellisuutta.